God-Vader-complex


Leestijd: 3 minuten

God-Vader-Complex? Elke christen kent het gebed ‘Onze Vader’ even als menig niet christen, want ook Holywood verspreid het ‘Onze Vader’ via de schermen. Met recht is dit gebed ook wel de martelaar van de gebeden genoemd. In de psychologie kennen een vader-complex. Of we praten over vader-issues. Vele christenen kampen echter met een God-Vader-complex. Ik zelf inclusief. Het was iets wat dr. Tim Mackie zijn studenten in een cursus zei wat mij tot nadenken stemde. En dit is de aanleiding om eens aandacht te besteden aan het God-Vader-complex.

Wat is een God-Vader-Complex?

Wat bedoel ik met het God-Vader-complex? Wel, de meeste mensen hebben hun vader voor kortere of langere tijd mogen kennen. Sommige mensen hebben het geluk gehad een perfecte vader te treffen. Maar bijna iedereen kent bepaalde fricties in de relatie met hun vader. Veel – en misschien wel bijna alle – christenen trekken onbewust hun beeld van hun vader door naar God. Was je vader onvoorspelbaar? Dan is de kans groot dat je leef met een angst, dat het wel eens heel anders kan uitpakken, als wat jij denkt te begrijpen uit de Bijbel. Was je vader autoritair? Dan verwacht je mogelijk ook dat God geen tegenspraak duld. En misschien zeg je zelfs stellig dat dit ook zo is. Dan lees je toch over een deel van de psalmen heen. En zo kan ik doorgaan.

God en je vader in een ander perspectief

Zoals ik zei, zetten een studente mij aan het denken. Zij keek naar God de Vader, door het perspectief van haar ervaring met haar vader. Haar vader-complex, werd haar God-Vader-complex. Zij had moeite om haar vader te begrijpen en geduld voor hem op te brengen. Ik weet niet wat er speelde, dus ga ik dat ook niet invullen. Maar er kwam een moment dat ze losliet. De Bijbel opnieuw ging lezen, om God te leren kennen. En nu zeg je mogelijk: Daar is de Bijbel toch voor? Ja, maar werkt het in de praktijk ook zo?

Makkelijker Jezus, maar God de Vader is complex

De Heere Jezus liefhebben, gaat meestal makkelijker. Dat blijkt denk ik al uit hoe makkelijk er informeel maar over ‘Jezus’ wordt gesproken, zonder ooit Heere of Christus te gebruiken. Ik begrijp het. Hij was liefdevol, heel nabij, heel menselijk en perfect! Hij gaf Zichzelf zelfs over in de dood voor jou en mij, zonder dat Hij je nog ooit had ontmoet. Maar God de Vader, die kleuren we vooral in met het 1e Verbond. Een God van regels, gerechtigheid, oordeel, enz. En bijna iedereen kan daarin een paralel vinden met een eigenschap van je eigen vader, die in een negatieve zin sporen in je heeft achter gelaten.

Negatieve ervaringen loslaten in God-Vader-complex

Wat deze studente ontdekte, was dat toen zij God als Vader leerde kennen en liefhebben, ze anders naar haar vader ging kijken. Meer geduld en compassie kon opbrengen. Hierin besefte ik, dat het God-Vader-Complex waar zovele mee worstelen, verkeerd om wordt benaderd. Wij moeten de Vader gescheiden van onze aardse vader leren kennen. In Zijn volmaaktheid. En daarin zul je ontdekken dat je God de Vader in veel dingen niet kunt begrijpen, maar wel gaat vertrouwen, omdat je Hem heb lief gekregen. Laat los jouw negatieve ervaringen. Je God-Vader-complex maakt hiermee van God de Vader een feilbare Vader en werp een dijk op tussen jou en God.

Stoppen met idealiseren van je aardse vader

Zelfs als je een perfecte vader had, kan dit je beeld van God vertroebelen. Waarom zeg ik dat? Omdat perfecte vaders niet bestaan. Je heb je vader dan geidealiseerd. Ik wordt in het algemeen als een hele goede vader gezien. Ik ben gek op mijn kinderen en probeer de beste vader te zijn. En toch weet ik dat ik zoveel fouten heb gemaakt! Er zijn echt vaders in overvloed die het beter hebben gedaan. Toch als je het aan mijn dochter vraagt, ben ik haar perfecte vader. En juist foute vaders worden geidealiseerd, als een coping om niet de pijn van zijn fouten te voelen. Ik heb dit zo vaak gezien. Dit kan er toe leiden dat je weerhoud van aandachtig kritisch Gods Woord te onderzoeken en je wordt vatbaar om met zoete woorden op een verkeerd spoor te worden gezet.

Breken met je God-Vader-Complex is Loslaten om lief te hebben

Kom los van je vader (of hij nog leeft of niet). Ga de Bijbel opnieuw lezen, met maar een enkel doel: God de Vader persoonlijk leren kennen. De Bijbel is het complete profiel van God de Vader. Het is Zijn stem en Zijn daden. En ga daarna opnieuw kijken naar jouw perfecte of falende aardse vader. Wordt het contrast dan niet groot? Ga je vader dan niet als een grotere fout zien? Nee, dan heb je Gods mededogen niet geleerd. Ik beloof je, dat je vader opnieuw gaat liefhebben, meer dan ooit te voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Kunnen we je helpen?
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen? Je kunt makkelijk via Whats App met ons communiceren, op bijna elk moment van de dag. Het maakt niet uit waarover.